Gå videre til hovedindholdet

Om Forældreskabet

FORÆLDRESKABET er her, hvor du kan finde inspiration til læsning og viden om det at blive og være forælder. Forældreskabslitteratur er ikke en bølge - det er et hav. Emnet er eviggyldigt.  Animation af Carl Johan Sennels. Forældreskabet er et projekt af Egedal Bibliotekerne og er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen.

Morrollen i alle dens afskygninger

Dét at være - og blive mor - er en livsomvæltende begivenhed for de fleste. 

For mange er det forbundet med stor lykke og kærlighed - og frygt for ikke at slå til. Hvordan er man en god nok forælder? Det er som om, alle har en mening, og lige meget hvad man gør, så er det bare ikke godt nok. 

Hverdagen med børn kan være fyldt med kaos, praktik og mange daglige gøremål og behov - og på de sociale medier er det nemt at få det indtryk, at alle andre bare har styr på det. 

I litteraturens verden er der de seneste par år udkommet en del bøger om dét at være mor - og dét især bøger, der taler imod det perfekte billede, som ingen kan leve op til. 

Her skrives der både om kejsersnit, at hade at være gravid, fødselsdepressioner og -psykoser og den følelsesheftige første tid efter fødslen. 

Enlige mødre, morrollen, kroppens forandring og den kaotiske hverdag er også emner, samtidslitteraturen tager op. 

Det er selvfølgelig ikke alle mødre, der kan genkende de erfaringer, bøgerne beskriver - men de er ikke desto mindre med til at bryde tabuer og skam om de mere svære sider af at være mor.

Interview med Maja Lucas om den svære morrolle

Maja Lucas er en dansk forfatter og er uddannet fra Forfatterskolen i 2007. Hun er bl.a. forfatter til bøgerne 'Mor. En historie om blodet' fra 2016 og 'Gennem natten og vinden' fra 2019, der begge handler om den svære morrolle.

Her kan du høre et interview med forfatteren om de to bøger, de svære og tabuiserede dele af at være mor og ikke mindst forældrelitteraturen som litterær bølge. Du kan selv vælge om du vil høre interviewet om podcast i længere version eller om du vil se et sammenklip af interviewet på video.

Podcast:  
Video:



Find Maja Lucas bøger på dit lokale bibliotek her:




Bøgerne kan også lånes på E-reolen:



Efter fødslen - reaktioner og den vilde og nogle gange svære første tid

Kender du det? Du har ikke været i bad i en uge og er bare så træt af ”perfekte mødre” på sociale medier, der sidder i deres perfekte rene hjem, med perfekte stylede looks og fortæller om, hvor fantastisk perfekte deres baby, partner og liv er. 

Virkeligheden er langt fra perfekt - du har ikke noget overskud, da du bliver vækket hver tredje time om natten og din partner er ubrugelig i den sammenhæng. Der er både overvældende lykke, kærlighed og nærhed. Hormonerne vælter rundt i kroppen. Og så er der de gange, hvor du må lægge dit barn fra dig, fordi tanken om at amme er for overvældende. Tårerne triller, og du føler dig klaustrofobisk i din egen krop. Og så får du dårlig samvittighed over, at du ikke kan overskue dit barn.

Du er heldigvis ikke alene. Bøgerne her beskriver den svære første tid, følelsernes heftighed og det svære miks mellem stor lykke og dyb angst efter fødslen.


Omslag: Laura Silke

Olga Ravn: Mit arbejde

'Mit arbejde' handler om Anna, der med egne ord 'taber sin plads i verden' efter fødslen af sin søn. I chok over sin nye tilværelse og med begyndende knaster i parforholdet, flytter hun til Stockholm med sin mand og barn, hvor de svære situationer og følelser virkelig bliver sat på spidsen. 

Anna er forfatter og opdigter her en anden romankarakter, der også lige er blevet mor, for at kunne forholde sig til sin nye tilværelse. Bogens kapitler er derfor skrevet som en række begyndelser, fortsættelser og slutninger til en historie, Anna ellers ikke rigtig kan samle sig om at skrive midt i alt det andet. 

Find bogen på dit lokale bibliotek her.

Bogen kan også lånes på E-reolen her.






Omslag: Clara Birgersson
Cecilie Lind: Mit barn

'Mit barn' er et langdigt, der på poetisk vis beskriver de store, svær og heftige følelser efter fødslen. 

Jeg-personen veksler mellem stor lykke og stor frygt forbundet med både det lille nye liv og dét at træde ind i forældrerollen.

Find bogen på dit lokale bibliotek her.

Bogen kan også lånes på E-reolen her.








Omslag: Kasper Vang
Julie Sten-Knudsen: Syv lag

 'Syv lag' er en digtsamling om kejsersnit - og klimaforandringer. Igennem de fine og meget enkle digte kobles de skæbnesvangre forandringer i klimaet og naturen til kroppens forandring efter det kejsersnit, hovedpersonen får i begyndelsen af digtsamlingen. Titlen 'Syv lag' refererer til de syv lag på menneskekroppen, som lægerne skærer igennem ved et kejsersnit. 

Digtene undersøger også kejsersnittets drabelige historie med en høj dødelighedsrate, bondekoner, der laver auto-kejsersnit og læger, der ikke vasker hænder, som får én til at prise moderne lægevidenskab. 

Find bogen på dit lokale bibliotek her. Bogen kan også lånes på E-reolen her.





               Omslag: Marie-Louise Exner & Jacob Ljørring



Rachel Kusk: Et livsværk

'Et livsværk' er et ældre værk af den nu verdensberømte engelske forfatter Rachel Kusk, hvor hun sætter sig for at beskrive det, hun ikke kunne finde, da hun selv blev gravid - ærlige beretninger om fødsel og forældreskab. Gennem anden litteratur og egne erfaringer beskriver hun forvandlingen fra kvinde til mor.

 'Et livsværk' er en beretning uden filter om kærligheden og afmagten over det lille ny liv og er en klassiker indenfor 'morlitteraturen'.

Find bogen på dit lokale bibliotek her. Bogen kan også lånes på E-reolen her.










Omslag: Christine Clemmesen & Rodrigo Corral
Mirian Due: Vågent

'Vågent' er en samling af fine, sanselige digte om livet som småbørnsmor med amning og vågne nætter med mange små hverdagslige betragtninger beskrevet i poetiske vendinger. 

Digtene indeholder mange fine sansninger og naturbeskrivelser og beskriver  også meget af det omsorgsarbejde, der er forbundet med det at være mor. 

Find bogen på dit lokale bibliotek her. Bogen kan også lånes på E-reolen her.

Anden læsning:

Aimee Molloy: Den perfekte mor

Monica Isakstuen: Raseri 

Omslag: Gyldendal
Dy Plambeck: Til min søster 

 'Til min søster' handler om et søskendeparret Aya og Andrea og er med på listen,   da bogens begyndelse byder på en meget nær og sanselig beskrivelse af en fødsel   og et ophold på barselshotellet på Rigshospitalet.

 Bogen er blevet kaldt en bog om kvinderoller og handler også om voldelige   forhold, seksualitet og søsterkærlighed. Plambeck vandt desuden Politikens   Bogpris 2019 for bogen.

 Find bogen på dit lokale bibliotek her. Bogen kan også lånes på E-reolen her.







Omslag: Dea Trier Mørch
Dea Trier Mørch: Vinterbørn 

Vinterbørn er en klassiker og udkom oprindeligt i 1976, men blev genudgivet i 2016. Det er en roman om 18 kvinder, der har det til fælles, at de alle er indlagt på fødeafdelingen på Rigshospitalet i København omkring nytår 1975. 

Selvom den verden, bogen beskriver, ikke afspejler de reelle forhold i dag på fødegangene - hvor man i Vinterbørn bl.a. måtte ryge på gangene og kunne være indlagt i længere tid end i dag -  er bogen dog stadig værd at læse, da den beskriver dog mange af de samme temaer som vor tids morlitteratur.

Find bogen på dit lokale bibliotek her. Bogen kan også lånes på E-reolen her.


Flere anbefalinger:

Cana Buttenschøn: 40 uger inden

Sofie Linde: Fårking gravid 


Den travle, sjove og nogle gange kaotiske hverdag med børn

De fleste børnefamilier kender det - hverdagen er travl og er et praktisk puslespil, der skal gå op. Der kan være mange sjove og hyggelige situationer i løbet af hverdagen med børnene - og andre gange er det kaotisk og forældrene får ingen pause.

Dagens eneste pusterum og din ”me time” er, måske når du laver mad, lægger tøj sammen, kører på arbejde eller når barnet sover, og du har endelig tid til dig selv. Hvad skal du nu lave? Hvad laver man, når man har fritid?

Bøgerne her beskriver de gode og mindre gode sider af hverdagslivet med børn.

Omslag: Line Jensen

 Line Jensen: Hver dag starter der forfra 

 Line Jensen er illustrator og var på barsel med sit 3. barn, da hun begyndte at tegne en lille illustration hver dag for at illustrere hverdagslivets kaos. Det blev til hendes første bog 'Hver dag starter det forfra'.

Find 'Hver dag starter det forfra' her.

Line Jensen: Det store regnestykke

'Det store regnestykke' kom et par år efter og handler om at komme tilbage på arbejde efter barsel - og stadig skulle lykkedes med at få hverdagslivet med børn gå op.

Find 'Det store regnestykke' her.




Omslag: Thomas Joakim Winther

Ida Marie Hede: Bedårende 

'Bedårende' handler bl.a. om familielivet med den kvindelige fortæller, manden Q og barnet Æ, der kommer ud i absurde og morsomme hverdagssituationer. 

Bogen handler også om død og kærlighed, men er på listen for sin præcise, men syrede beskrivelse af hverdags- og familielivet. Det er en bog for dem, der er træt af realismeskildringer og har lyst til at læse et mere krøllet og udsyret take på familiestrukturer.

Find bogen på dit lokale bibliotek her. Bogen kan også lånes på E-reolen her.


Omslag: Pernille Kløvedal Helweg
Kristina Nya Glaffey: Mor og Busser

'Mor og Busser' er en satirisk komedie om det lesbiske par 'Mor og busser' i den kreative klasse, set gennem barnets undrende øjne.

Det er en morsom bog med fine betragtninger om det at være voksen og barn - og hvordan en familie er skruet sammen.

Find bogen på dit lokale bibliotek her.

Bogen kan også lånes på E-reolen her.







Omslag: Leo Scherfig
Stine Pilgaard: Meter i sekundet

'Meter i sekundet' var en af år 2020s mest populære bøger og Pilgaard vandt bl.a. også De Gyldne Laurbær for bogen, der handler om en kvinde, der flytter til Vestjylland med sin mand og barn.

Den er med på listen her, da den også indeholder morsomme og fine beskrivelser af hverdagslivet med et barn og hvordan man lige jonglerer det hele.

Find bogen på dit lokale bibliotek her.

Bogen kan også lånes på E-reolen her.

Andre anbefalinger:

Sine Bang Nielsen Sol: et digt


Familiemønstre - enlige mødre, skilsmisse og slægternes gang

Omslag: Gyldendal
Hanne Højgaard-Viemose: HHV FRSHWN

HHV FRSHWN handler om at være enlig mor med to børn og en psykotisk eksmand, hovedpersonen vil skilles fra - og om at bevæge sig rundt i livet. 

HHV FRSHWN er 3. bind i en trilogi om Hanne, forfatteren, der også hedder Anita, Anne og Hannah. 

2. bind hedder Mado og handler også om at blive mor - og er et ordspil på det koreanske ord for mor, der også betyder morder.

Find HHV, FRSHWN på dit lokale bibliotek her. Bogen kan også findes på E-reolen her.










Omslag: Basilisk
Hanne Højgaard-Viemose: Mado

Find Mado på dit lokale bibliotek her.









Andre anbefalinger:

Kamilla Hega Holst: Rud


Morkroppen, -rollen og omgivelsernes forventninger

Omslag: Signe Parkins
Signe Parkins: Grøde 

Grøde er en kunstbog med 179 tegninger om politiske og følelsesmæssige emner som moderskab, krop og identitet. 

Kroppene og naturen blandes sammen i de abstrakte tegninger og giver et nyt indtryk af begge dele.

Lån bogen på dit lokale bibliotek her.





Omslag: Kasper Vang
Ida Marie Hede: Suget eller Vasker du vores fuckfingre med dine tårer?

Suget er en sjov og syret fortælling om en enlig mor med utallige børn. Familien bor i en lille by, hvor moderen får tre veninder, Røvskam, Hudskam og Hjerteskam, der reflekterer forskellige politiske aspekter ved mor-livet.

Find bogen på dit lokale bibliotek her. Bogen kan også findes på E-reolen her.

Andre anbefalinger:

Agnes Lidbeck: Last



Podcast:

Jeg er mor

100+ podcast om det at være mor og kvinde, og alle de tanker, der følger. Her kan du finde inspiration, viden om din udvikling som mor og kvinde samt værktøjer til selvforståelse af din nye rolle.


Bogbrevkassen fra Lyngby-Taarbæk Bibliotek: 'Moderne mødre' 

En læser spørger, hvad han skal læse for at forstå hvad hans partner gennemgår efter, at de har fået et barn:

Lyt med her 


Bibliotekspodcasten: MOR! i kunsten 

Om hvordan mødre er blevet fremstillet i billedkunsten og udstillingen "MOR!" på Louisiana Kunstmuseum:

Lyt med her


Find fællesskab og gode råd

Momkind community - et (k)ærligt fællesskab for mødre!

Gruppe på Facebook, hvor du kan dele oplevelser og erfaringer eller stille spørgsmål og søge råd fra andre forældre.


Termin-grupper på Facebook 

Fællesskab, hvor du kan møde andre forældre, der har/har haft termin i samme måned.


Babyinstituttet

Hjemmeside udviklet af jordmødre, hvor du kan få gode råd og vejledning til, hvordan du navigerer i din nye rolle som mor - alt fra graviditet, fødsel, amning eller flaske, søvn mm.


Den perfekte mor

Eller alt andet en perfekt. Cecilie Olsen deler hverdagsøjeblikke,, op- og nedture og alt det, der gemmer sig bag glansbilledet. På hendes blog kan du finde historier om forældrelivet til to små børn, og hvordan det blandt andet påvirker parforholdet.



Populære opslag fra denne blog

Relationer og nærvær

Hvordan skaber man de bedste bånd til sine børn? Og giver dem det bedste med til resten af livet? Der bliver udgivet rigtig mange bøger om relationer, den bedste opdragelse og nærvær - men hvor skal man starte?  Vi har mødt Sofie Münster til et interview om tilknytningsbaseret opdragelse, nærvær og relationer.  Sofie Münster er forældrerådgiver og forfatter til bogen 'Den bedste start på livet' og indehaver af Nordic Parenting.  Find bogen på dit lokale bibliotek her .  Du kan desuden følge Sofie Münster på instagram her  og facebook her . Du kan både høre interviewet som podcast i sin fulde form eller se videoen med sammenklip. Podcast:   Video: Find fællesskab og gode råd Forstå din baby Hjemmeside udviklet af Københavns Universitet med gode råd og øvelser til, hvordan du kan støtte dit barns udvikling samt sociale og følelsesmæssige tilknytning og behov. Moneymum Pernille Oldgaard deler ud af sin økonomividen fra hendes til i Nordea, og hvordan man bedst får hverdagen økonom

Far og det der følger

F aderskabet er under forandring -  faderskabet er svært at finde rundt i....siges det . Hvis faderskabet er under forandring er moderskabet det så også?  Far skal på barsel - men er samfundet overhovedet klar til den engagerede og nærværende far?  Farrollen er afgørende for dit barns udvikling og trivsel siger forskningen  -  men hvad nu hvis det ikke føles sådan?  Krav om at præstere både i rollen som far og som forsørger.  Kærlighed til et menneske der flytter og overskrider grænser.  Kærlighed. Børn forandrer alt. Der er nok at tale om - alt at blive klogere på! I "FAR og det der følger" finder du først podcast og video om emnet "at blive far" produceret af Forældreskabet. Du finder omtaler af en masse gode bøger om den svære farrolle, om den sjove og kaotiske børnehverdag, om refleksion og beretninger om det at være far, når forfattere skriver om deres egne fædre og fædre i billedbøgerne. Mange af dem kan læses eller lyttes digitalt på E-reolen.  Selv