Gå videre til hovedindholdet

Om Forældreskabet

FORÆLDRESKABET er her, hvor du kan finde inspiration til læsning og viden om det at blive og være forælder. Forældreskabslitteratur er ikke en bølge - det er et hav. Emnet er eviggyldigt.  Animation af Carl Johan Sennels. Forældreskabet er et projekt af Egedal Bibliotekerne og er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen.

Far og det der følger

Faderskabet er under forandring - faderskabet er svært at finde rundt i....siges det. Hvis faderskabet er under forandring er moderskabet det så også? Far skal på barsel - men er samfundet overhovedet klar til den engagerede og nærværende far? Farrollen er afgørende for dit barns udvikling og trivsel siger forskningen men hvad nu hvis det ikke føles sådan? Krav om at præstere både i rollen som far og som forsørger. Kærlighed til et menneske der flytter og overskrider grænser. 

Kærlighed.
Børn forandrer alt.
Der er nok at tale om - alt at blive klogere på!

I "FAR og det der følger" finder du først podcast og video om emnet "at blive far" produceret af Forældreskabet. Du finder omtaler af en masse gode bøger om den svære farrolle, om den sjove og kaotiske børnehverdag, om refleksion og beretninger om det at være far, når forfattere skriver om deres egne fædre og fædre i billedbøgerne. Mange af dem kan læses eller lyttes digitalt på E-reolen. 

Selvfølgelig er der også links til andre podcast om emnet. Eviggyldigt og under forandring. 

God fornøjelse!  

Interview med Rolf Sparre og Rasmus Nikolajsen om især mangel på søvn

I FORÆLDRESKABET møder vi to af litteraturens moderne fædre - nemlig Rolf Sparre Johansson med digtsamlingen "Søvn" og Rasmus Nikolajsen som har skrevet "Barnevognshaiku". 

Begge digtsamlinger er blevet til som det muliges kunst i den første tid som far. De er skrevet med et ønske om at beskrive et forandring, man ved kommer, men som simpelthen ikke er forstået. 

I et chok over at få frataget tid, søvn og overskud - er digtsamlingerne skrevet på mobilen i soveværelsesmørket eller i de korte øjeblikke med ro i barnevognen. 

Du  kan lytte med, når de to forfattere taler med Ditte om, hvorfor og hvordan de skriver om deres faderskab.

 

Den lidt kortere version findes her som video



"Hold nu kæft Vera - siger jeg med trøstestemme" - Den svære farrolle i litteraturen

Rolf og Rasmus bøger er blot få eksempler på litteratur, som har et blik rettet mod far fremfor mor. Det er dog stadig langt mindre end de, der handler om moderskabet. 

Men noget sker. Måske er det startskuddet til en ny litterær strømning; en strømning, der handler om det at være far. Det er måske det, vi har brug for for at få en bedre forståelse for mandens rolle som far. Ikke fordi vi skal stoppe med at se på moderskabet, langt fra, men fordi vi skal udvide horisont og vores syn på den udfordrende opgave, det kan være at blive forældre.


Rolf Sparre Johansson: Søvn
"Søvn" beskriver det rum man går ind i når barnet ikke sover. Når barnet vågner hele natten.. hver nat. Chokket over at min tid, min søvn og mit overskud tages fra mig. Et kig ind i en verden af endeløs cirkulation af gråd, vandglas, sutter, og utallige omkvæd af Postmand Per....her er Per

Bogen kan lånes på E-reolen og dit lokale folkebibliotek her



Rasmus Nikolajsen: Barnevognshaiku
40 simple og stringente digte som udtrykker den positive energi det er at få et barn. Sansninger noteret lige i det særlige øjeblik baby falder i søvn

Bogen kan lånes på E-reolen og dit lokale folkebibliotek her





Jonas Rasmussen: Far, Mor, Barn
"Jeg har aldrig..." Kender du den leg? Den involverer bekendelser og rigelige mængder alkohol. Det er også sådan digtene i Far, Mor, Barn begynder. Digtenes afsender er den følsomme far der kæmper med mangel på kontrol, følelsen af frygt, aggression og dårlig samvittighed. 
Der er her tale om fængende bekendelsesdigte om alle de svære følelser man kan føle når man bliver forælder. 

Bogen kan lånes på dit lokale folkebibliotek her





Daniel Boysen: Gå til grunde: roman i stykker
"Hendes håb er fysisk, hun gennemlever alt, mens han er tilskuer"
Daniel Boysen beskriver en fars oplevelse af uønsket barnløshed og fejlslagen fertilitetsbehandling. Man kunne godt forestille sig, at den blot ved at eksistere og forholde sig til mandens perspektiv, kan sætte gang i en vigtig samtale. 

Bogen kan lånes på E-reolen og på dit lokale folkebibliotek her




Den sjove, kaotiske tragikomiske børnehverdag


John O'Farrell: Det bedste en mand kan få
Meget velskrevet underholdningsroman. Når den bliver filmatiseret bliver salen udsolgt. 
Michael Adams lever et dobbeltliv. Efter at hans barn nummer to bliver født bliver det for meget for ham. Han indretter sig i en lejlighed sammen med tre andre mænd. Over for konen er forklaringen på, at han ikke kommer hjem om natten, til bleskift, barneskrål og andre ubehageligheder, at han arbejder hårdt som komponist af reklamefilm. Det går godt et langt stykke tid, men så finder konen ud af sandheden...
Bogen kan lyttes på E-reolen og lånes her

Hvad gør de andre? 

Kender du det med at .....Du er ikke alene! 



Thomas Skov: Hvad enhver far bør vide
Thomas Skov har skrevet en morsom og personlig guide med erfaringer og gode råd, fra andre fædre om alle de ting man gerne vil vide når man skal være far. Bogen er fyldt med oplevelser, refleksioner, tips og tricks. 
Formålet med bogen er, at du skal vide at du som far er vigtig - at du ikke er alene. De andre fædre har din ryg. Du har deres. 
Bogen kan lyttes på E-reolen og lånes her
Aydin Soei: Fædre: fortællinger om at blive til som far
Fem fædre beretter om skilsmisser, arv, tilhørsforhold, død, og udødeliggørelse i familien. Tilsammen tegner de et portræt af den første generation med minoritetsbaggrund, som for alvor er rundet af Danmark. En interessant og vigtig bog. 
Bogen kan lyttes på E-reolen og lånes på dit lokale bibliotek her

Heino Hansen: 9 måneders ubetinget - en fars graviditet
Uge fra uge dokumenteres en graviditet ud fra en fars synsvinkel. Komiker Heino Hansen kommenterer konen graviditet med forundring, forskrækkelse og et stort smil. 
Her finder du sjove observationer og et reflekteret blik på den kommende faderrolle. Sjov og hurtig læst. 
Bogen kan lånes på dit lokale folkebibliotek her


Kristian Witt: Bare vent til far kommer hjem






Far for Fanden

Når mænd skriver om deres fædre


Geir Gulliksen: den jeg skulle blive
Da Henning møder op på jobbet i en habit med korte bukser, bliver det starten på en indre og personlig rejse. Snart er han fyret, og i tilbageblik tænker han på sine mange forhold, bl.a. de to forliste ægteskaber og relationen til sin far. Samtidig leder han efter nye veje i livet. For kan man leve på andre måder end sammen med en kvinde, og kan han nå sin store datter Synne, selv om hun er åbenlys racist. Og hvorfor føler han sig så tiltrukket af Martin?

Bogen kan lånes og lyttes på E-reolen og på dit lokale folkebibliotek her


Der kommer mere!!


Hvad er vigtigt?

Artikler og faglitteratur

Det er en helt ny verden der melder sig når man skal være far. Måske går det op for en at man intet ved. I Børneland findes masser af faktuel viden, teknisk viden, beretninger og erfaringer.

Helene Bovin: Fødemanualen for mænd
En trin for trin gennemgang af hvad der sker under en fødsel og hvilken rolle manden kan spille i forløbet. Bogen ligger stor vægt på at opfordre faren til at spille en lige så stor rolle som moren, blot som hjælper og deltager, for på den måde at styrke forholdet mellem mor far og barn, så mænd ikke bliver kørt, eller kører sig selv ud på et sidespor i forbindelse med fødslen. 
Bogen kan læses på e-reolen og lånes her

Thomas Oldrup: Du skal være far og du har 40 uger til at fatte det
Ligesom bøger til kommende mødre, følger også denne bog udviklingen uge for uge, selvom forvandlingen til far ikke foregår i præcis samme udmålte etaper som kærestens. Så om man læser bogen uge for uge, eller ud i et stræk, kan være lige godt. Bogen er smækfyldt med information om barnets og kærestens udvikling - og om alt det de fleste kommende fædre gennemlever i de 40 uger på vej mod den nye titel som FAR! 
Bogen kan læses på E-reolen og lånes her

Agnete Nørrelund-Madsen: 100 myter om graviditet og fødsel
En mytebog burde gå forud for al anden graviditetsundervisning! Her er både viden og underholdning! 
Hvad kan man stole på og hvad er rent opspind, når det drejer sig om de påstande og myter der florerer angående graviditet og fødsler?
Med udgangspunkt i videnskabelige studier, giver jordmor Karen Munk Ebbesen både viden og underholdning til dig der gerne vil gøre nogen gravid, er gravid eller gerne vil være det.  
Bogen kan lånes her 

Chrapkowska og Wold: Håndbog for nye forældre: Graviditetsfakta og børneviden på videnskabeligt grundlag
Letlæst håndbog der bygger på aktuel forskning og undersøgelser og som helt klart kan være med til at tegne et konkret billede af hvad det er man går ind til. 
Bogen kan lånes på E-reolen og dit lokale bibliotek her



Svend Åge Madsen: Far for livet -en bog til manden som far
"Den moderne far kan være alt det for sit barn, som moren kan, og der er absolut ingen grund til at holde ham tilbage", mener mandeforsker Sven Åge Madsen der er aktuel med bogen der handler om det moderne faderskab. Madsen er en af de helt stærke stemmer i debatten om det moderne faderskab. 
Bogen er inddelt i 4 hovedkapitler - tiden før fødsel, begyndelse på forældreskab, ny familie og kriser. Bog med saglig og faglig tyngde med fokus på rollen som far.
Bogen kan læses og lyttes på E-reolen  og lånes på lokale bibliotek her

 

Nick Allentoft: Bogen til far
Allentoft skriver selv om sin bog, "Der er mere læring og refleksion i denne bog, end der er humoristisk snak om prutter, bleer, manglende sex og umulige kvinder". 
Det er en velskrevet bog om den moderne faderrolle, hvor input fra fagfolk og andre fædre, er med til at nuancere bogens tanker om at være en moderne mand der tager sig selv og sit faderskab alvorligt. 

Bogen kan lånes på E-reolen og på dit lokale bibliotek her



Der kommer mere!


"VI HAR SINDSSYGT TRAVLT" 

Fædre i børnebøgerne

Fædre i børnebøger er, modsat de ofte ganske konfliktfyldte beskrivelser i voksenlitteraturen, sjove, hyggelige, omsorgsfulde, fantasifulde, distræte og for det meste også bare helt almindelige fædre der ELSKER deres unger. Der er så meget GOD højtlæsning at dykke ned i!


Alberte Winding: Betty-serien
Bettybøgerne er hverdagshistorier og følelser oplevet gennem en 4-årig - en meget selvstændig 4-årig. Det som Betty især kan, er at minde os voksne om, at børn og voksne oplever ting forskelligt. Men at det faktisk giver mening. 

Bøgerne kan lånes på E-reolen eller dit lokale folkebibliotek her






Andreas Bræstrup Kirstein: Poul og Far-serien
Velkommen hjemme hos den MEGET selvstændige Poul og hans super tålmodige far. En far som opererer med lidt utraditionelle løsninger på helt almindelige og genkendelige konflikter i hverdagen. 

Bøgerne kan lånes på E-reolen eller dit lokale folkebibliotek her








Rasmus Seebach: Holgis far
Seebach skriver om den der hverdag, når havregrøden brænder på og man glemmer fastelavnskostumet derhjemme. Den hverdag hvor far er helten selv om han også bare er helt almindelig menneske. 

Bogen kan lånes og lyttes på E-reolen eller dit lokale folkebibliotek her







Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen: Sallys Far-serien
Sallys far er lidt en kærlig parodi på den moderne far der ubekymret leger og pjatter sig igennem opdragelsen. Sallys far er typen der tager sin del af barslen og ikke går op i regler og konsekvens, mens moren er en travl karrieretype hvis hoved vi aldrig har set. Sallys far er sådan en forælder som voksne drømmer om at være og børn drømmer om at have.  

Bøgerne kan lånes og lyttes på E-reolen eller dit lokale folkebibliotek her






Alberte Winding og C. Bigum: Anker-serien 
Anker og far er kommet for sent op. De skal skynde sig, hvis de skal nå ud ad døren til tiden. det mener far i hvert fald. Men Anker vil meget hellere bygge et slot af sin dyne og gemme en skat i havregrøden. Imens farer far rundt og råber "Vi har sindssygt travlt!"

Bøgerne kan lånes og lyttes på E-reolen eller dit lokale folkebibliotek her





Oliver Jeffers: Det vi vil bygge
Hvis man er to, kan man næsten alt. Man kan bygge de sikreste huse, fulde af kærlighed, de største skibe, som ikke kan synke, og en vej, der går helt til månen.
Bogen er en kærlighedserklæring til Jeffers datter, som altid med vidunderlige tegninger.


Bogen kan lånes på dit lokale folkebibliotek her

Podcasts 

Brinkmans Briks - Far
Din far er en af de mest afgørende personer i dit liv. Og hvis du selv bliver far, overtager du ansvaret for et andet menneske. Det siges at være den største glæde at blive forældre, men det kan også være et pres af forventninger og fysisk og psykisk forandring. Dette afsnit af Brinkmans Briks handler om hvad en far er i 2020.
Lyt her



Find fælleskab og gode råd

Et rigtig godt sted at starte er "Far for livet". Her finder du aktiviteter, information, inspiration, råd og vejledning til livet som far og kommende far.  
Se mere her

Populære opslag fra denne blog

Morrollen i alle dens afskygninger

Dét at være - og blive mor - er en livsomvæltende begivenhed for de fleste.  For mange er det forbundet med stor lykke og kærlighed - og frygt for ikke at slå til. Hvordan er man en god nok forælder? Det er som om, alle har en mening, og lige meget hvad man gør, så er det bare ikke godt nok.  Hverdagen med børn kan være fyldt med kaos, praktik og mange daglige gøremål og behov - og på de sociale medier er det nemt at få det indtryk, at alle andre bare har styr på det.  I litteraturens verden er der de seneste par år udkommet en del bøger om dét at være mor - og dét især bøger, der taler imod det perfekte billede, som ingen kan leve op til.  Her skrives der både om kejsersnit, at hade at være gravid, fødselsdepressioner og -psykoser og den følelsesheftige første tid efter fødslen.  Enlige mødre, morrollen, kroppens forandring og den kaotiske hverdag er også emner, samtidslitteraturen tager op.  Det er selvfølgelig ikke alle mødre, der kan genkende de erfaringer, bøgerne beskriver - men

Relationer og nærvær

Hvordan skaber man de bedste bånd til sine børn? Og giver dem det bedste med til resten af livet? Der bliver udgivet rigtig mange bøger om relationer, den bedste opdragelse og nærvær - men hvor skal man starte?  Vi har mødt Sofie Münster til et interview om tilknytningsbaseret opdragelse, nærvær og relationer.  Sofie Münster er forældrerådgiver og forfatter til bogen 'Den bedste start på livet' og indehaver af Nordic Parenting.  Find bogen på dit lokale bibliotek her .  Du kan desuden følge Sofie Münster på instagram her  og facebook her . Du kan både høre interviewet som podcast i sin fulde form eller se videoen med sammenklip. Podcast:   Video: Find fællesskab og gode råd Forstå din baby Hjemmeside udviklet af Københavns Universitet med gode råd og øvelser til, hvordan du kan støtte dit barns udvikling samt sociale og følelsesmæssige tilknytning og behov. Moneymum Pernille Oldgaard deler ud af sin økonomividen fra hendes til i Nordea, og hvordan man bedst får hverdagen økonom